Grote kerk

Error: Taxonomy isn`t defined!
Grote Kerkstraat 59 , Edam
Download verhuurfolder

Grote kerk

Aan de noordwestelijke stadsrand van Edam domineert de Grote of St. Nicolaaskerk. Met deze hallenkerk in laatgotische stijl werd in de eerste helft van de 15e eeuw begonnen. Omstreeks 1518 was het kerkgebouw, plus toren en portalen, gereed. In 1601 verwoestte een grote brand de kappen en een groot deel van het interieur. Vanwege de rijkdom en grote schenkingen werd het kerkgebouw snel hersteld. Vanaf ongeveer 1590 tot 1830 is er in de kerk begraven. Napoleon verbood het. Daarna werd er begraven op het monumentale kerkhof dat aan de kerk grenst. Het gebouw behoort tot de top 100 van de rijksmonumenten van Nederland.

De kerkruimte is verdeeld in drie delen; het middenschip en koor met koorsluiting, geflankeerd door twee gelijke beuken. Deze drie delen zijn voorzien van eikenhouten kapconstructies met houten gewelven. Het middenschip en koor worden gescheiden door een dwarsbeuk (transept). Het orgel dateert uit 1662 en is gebouwd door Barent Smit. Het is een bijzonder waardevol instrument dat uit een hoofdwerk en rugwerk, 2 klavieren en pedaal bestaat. Het orgel heeft 20 registers.

De 32 stuks gebrandschilderde glazen vormen een apart onderdeel van het interieur. Zij dateren uit de periode 1602 – 1627, die geldt als de bloeiperiode van het gebrandschilderde glas. De beroemde glazen zijn uitgevoerd in de renaissance stijl. Het glas heeft een hoge cultuurhistorische waarde en bestaat, ondanks de vele herstellingen, nog uit 75% origineel glas. De symboliek en allegorische voorstellingen in het glas waren vroeger voor de bezoekers geen probleem, omdat niet iedereen kon lezen en schrijven, maar de taal van de voorstelling wel begreep.

De kerk heeft één ruimte kerkzaal, verdeeld in driedelen; het middenschip en koor met koorsluiting, geflankeerd door twee gelijke beuken. De kerkzaal leent zich uitstekent voor grote evenementen, zoals concerten en tentoonstellingen.

Download algemene voorwaarden in PDF

Het gebouw de grote Kerk in Edam behoort tot de top 100 van de rijksmonumenten van Nederland.

Prijzen en voorwaarden  voor gebruik  van het gebouw worden in overleg afgesproken.
    Tijdens de huurperiode is het niet toegestaan om zelfstandig het kerkmeubilair te verplaatsen en/of zelfstandig expositiemogelijkheden te creëren.

Trouwen en kerkelijke inzegeningen in de ambiance van de Grote kerk.

In de Grote Kerk in Edam worden jaarlijks enkele grote concerten uitgevoerd – o.a. de Matthäus Passion van J.S. Bach.

Het kerkmeubilair wordt daarvoor verplaatst en de kerk wordt omgebouwd tot een concertzaal met een geweldige akoestiek. De brandende kaarsen in de kroonluchters maken het plaatje en de concertbeleving compleet.

Overleg over de organisatie van een congres in de ambiance van de Grote Kerk – in samenwerking met een hotel- en/of horeca onderneming – is altijd mogelijk. Edam en omgeving bieden vele mogelijkheden voor aansluitende activiteiten.

In de zomermaanden worden regelmatig tentoonstellingen gehouden. Voor exposanten is een uitgebreide handleiding Monumentaal exposeren beschikbaar.

Overleg over de organisatie van bv. een landelijke vergadering in de ambiance van de Grote Kerk – in samenwerking met een hotel- en/of horeca onderneming – is altijd mogelijk. Edam en omgeving bieden vele mogelijkheden voor aansluitende activiteiten.

De Grote Kerk in Edam is een prachtige locatie voor bijzondere evenementen. Eerder werden o.a. Kunst- en Antiekbeurzen, Brocantefairs, Kokswedstrijden, Landelijke Kaasproeverijen, Glazen Huis Edam, symposia , workshops,  e.a. georganiseerd.

Regelmatig wordt de ambiance van de Grote Kerk in Edam gebruikt voor uitvaarten en/of herdenkingsbijeenkomsten.

PersonenMax.
    Zalen